Az internet használók életében - az internet-képes mobil eszközök terjedésének hála - egyre nagyobb szerepet játszik a közösségi média.

A hazai kutatások szerint a vezető beosztású userek közül 72% tagja valamilyen közösségnek (NRC kutatás), használ valamilyen közösségi média alkalmazást.

Hazánkban 2009-2010 két leggyorsabban növekvő közösségi média alkalmazása a facebook és a twitter volt. 

A facebooknak világszerte több, mint 400 millió felhasználója van (ha ország lenne, ez lenne a világ 3. legnagyobb országa). A Google AdPlanner adatai szerint Magyarországon idén janárra az egyedi látogatók száma meghaladta a napi 500 ezret, a tavaly viszonylag még gyengébben teljesítő twitter mikroblog szolgáltatás pedig idénre már több, mint napi 40 ezer látogatóval büszkélkedhet.

Nem is kérdés, hogy a közösségi média lassan mindennapjaink szerves részévé válik.

A kérdés, hogy ez mennyire megy a privát szféra, a magánélet rovására, mennyire válunk "közösségi média függővé"?

Egy nemrég kezembe került kutatás elég megdöbbentő adatokat közölt: "A közösségi média használók 6-11%-a akár szex közben is képes lenne megnézni híreit."

A kutatás 1000 amerikai, közösségi média használó bevonásával készült, tehát számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 1000 userből 70 életében a szexuális élet az onlien közösségi aktivitások mögé szorul.

Egy szintén amerikai, 2008-as kutatás (készítette: Harris Interactive), melyben több, mint 2100 user véleményét kutatták arról számolt be, hogy a nők 46%-a, a férfiaknak pedig 30%-a inkább kibírná két hétig szex nélkül, mint internet hozzáférés nélkül.

Hogy milyen erős a közösségi média jelenléte a mindennapi életben, azt a kutatás egy másik eredménye bizonyítja: a kísérletben résztvevőket megkérdezték, hogy mennyire zavarja őket, ha különböző tevékenységeiket megzavarja egy-egy online érkező váratlan üzenet, hír?

 

Legkevésbbé étkezéskor zavaróak a váratlanul kapott hírek, de még meeting közben, vagy az illemhelyen is "belefér" az üzenetek olvasása. 6-11% számára pedig még szex közben sem jelent zavaró tényezőt, ha üzenete érkezik.

Facebook oldalát a megkérdezettek 30%-a nézi meg naponta, 15-20% többször egy nap, 11-18% pedig néhány óránként is képes ellenőrizni a történteket, nehogy lemaradjon a legfrisebb információkról.

A megkérdezettek 16%-ának reggel felkeléskor az első dolga, hogy ellenőrizze twitter vagy facebook account-ját, 17% pedig kifejezetten ezeken keresztül szerzi be a reggeli híreket.

 

 

 

 

 

 

 

(Mint látható, az iPhone használók között ezek az arányok 5-10%-kal magasabbak.)

 

Lehet, hogy nemsokára a közösségi média olyan szinten válik életünk részévé, hogy még a "szex utáni cigi" szerepét is átveszi?

 

:: BREAKING NEWS :: BREAKING NEWS :: BREAKING NEWS ::

A fenti írás publikálása után 5 perccel érkezett twitteren Wolf Gábortól egy érdekes vírusvideó, ami annyira a témához kapcsolódik, hogy úgy éreztem itt a helye: